Gårdshistorie

Historien om Moen Gård kan i de skriftlige kilder spores så lang tilbake som til 1603, brukeren den gangen het Oluf Person og hadde 5 kyr og kunne regne med å høste 35 tønner korn i gode år.

Kavli-navnet stammer fra Isfjorden og kom til Moen rundt 1918 da Johan Fredrikson Kavli giftet seg med Lina Aslaksdotter som bodde på Moen Gård. Deres eldste sønn Aslak tok så over gårdsdrifta i 1946. Under krigen da det var mangel på drivstoff hadde Aslak og lillebroren Fred konstruert et teknisk vidunder av en bil som gikk på pellets. Deler av pelletsmaskinen finnes fortsatt på gården, dette kan også ha vært starten på den oppfinnsomheten og tekniske kløkten som fulgte gården i årene fremover. Fred startet på NTH i Trondheim og var ferdig utdannet sivilingeniør i 1954 og utvandret året etter til USA. Det var ikke gått mange år før Fred hadde startet opp for seg selv, og på det meste hadde han 1500 personer i arbeid på KavliCo. Mesteparten av produksjonen var manøvreringsdeler til romfarts- og flyindustrien samt til de store amerikanske bilprodusentene. Fred solgte seg ut av KavliCo i år 2000, og har etter dette donert store verdier til forskningsstiftelsen The Kavli Foundation www.kavlifoundation.net som er lokalisert i USA.

Storebror Aslak drev gården videre og det finnes et stort antall tekniske tegninger på konstruksjoner og oppfinnelser, der noen ble realisert med stor suksess som ”styrmann”, ”sekkopp”, ”kalveposen”  og ”kubandet” for å nevne noen. Alt ble produsert i verkstedet som ligger på gården, og flere i familien var involvert i driften. Det var til tider svært stor etterspørsel etter den tekniske nyvinningen ”styrmann” som lettet jobben til mange bønder rundt om i Norges land.

De siste 20 åra har ikke gården vært drevet aktivt, men jorda leid ut til naboer. I 2009 startet det omfattende arbeidet med restaureringen av Kavli Moen Gård gjennom Kavli Moen Stiftelsen som Fred Kavli har opprettet. Mai 2011 var arbeidet ferdig.

Fra 30. mai 2011 til 30. juni 2016 dreiv ekteparet Olise og Bjørn Cameron Alexander Gjestegård på Kavli Moen Gård. Deres matfilosofi var enkel- God ærlig mat laget fra bunnen av med forsteklasses råvarer, forankret i det lokale og norske, men med impulser fra resten av verdens kjøkken. Å skape den uforglemmelige opplevelsen var noe de virkelig brannt for, de ønsket at gjestene skulle smake, føle og oppleve. Gjennom sin genuine interesse og kunnskap om mat, drikke og personlig service skapte de noe nytt og unikt i den lille bygda Eresfjord mellom fjellene i Romsdal. 

Olise og Bjørn bor fotsatt i Eresfjord, bygda de er så glad i, og ønsker å forsette å skape matopplevelser i framtiden.

Alt innhold er ©2010 Kavli Moen Gård. kontakt oss her